Adriaan de Man

Vaak vroeg ik me bij coachingsgesprekken af: 'Hoe zou dat gesprek of conflict nu werkelijk in de praktijk hebben plaatsgevonden? 'En hebben de anderen dat ook zo ervaren?' 'Zou dat weleens met eigen ogen willen zien.' Gecombineerd met de ervaring als observator bij tientallen managementsimulaties in leiderschapsproggramma's bij de Baak, ontstond zo het idee van Schaduwcoaching. Een soort coaching-on-the-job, als onpartijdige observator die kijkt naar het effect van jouw handelen. Waar gaat het goed en waar kan het evt. beter.

Daarnaast hoorde ik als trainer vaak de 'grap' van deelnemers: 'Je bent zeker op training geweest' als illustratie bij het gaan toepassen van nieuw geleerde inzichten en vaardigheden in de eigen praktijk. Dat maakt het natuurlijk dubbel lastig. Je gaat iets nieuws proberen wat je nog niet geheel onder de knie hebt, en je omgeving staat niet te juichen. Want het is anders, zij moeten hun routines daardoor ook gaan veranderen. Wat nu als ik als coach van een afstandje het proces kan volgen en tips geven als ze vast dreigen te lopen. En daarmee help om het nieuw geleerde ook sneller te laten landen. Als een vriendelijke 'stok achter de deur' om nieuw gedrag uit te proberen en niet in oude routines te blijven vallen en worden gedrukt door je omgeving.
Korte bio
Adriaan heeft ruim 20 jaar werkervaring als trainer/coach/intervisiebegeleider/programmamaker, waarvan 10 jaar in dienst bij de Baak, Management Centrum VNO-NCW. Hij heeft daar o.a. diverse masterclasses opgezet voor ondernemers en was ook als trainer/programmamaker betrokken bij een aantal (internationale) management development programma's.  Vanuit de Baak was hij in de periode 2008 - 2015 in verschillende rollen, waaronder mede-initiatiefnemer, betrokken bij het Programma Groeiversneller. Een programma voor ondernemers van snelgroeiende bedrijven.
Sinds 2010 werkt hij zelfstandig voor diverse organisaties, waaronder de Baak en Pentascope. In 2014 heeft hij zich aangesloten bij het Pentalancer netwerk van Pentascope. Om vanuit een gedeelde missie en visie op mensgericht organiseren, mooiere en succesvolle organisaties en daarmee een mooiere wereld helpen te creëren.
Voordat Adriaan bij de Baak ging werken, was hij als programmamaker verantwoordelijk voor de ontwikkeling en organisatie van diverse congressen, waaronder het internationale Global Panel (in de jaren 90, het Nederlandse equivalent van het World Economic Forum).
Drijfveren
Als trainer/coach ervaar ik dat mensen het vaak helemaal niet fijn vinden om feedback te krijgen. Wel als mensen het waarderen dat we ons werk goed doen, maar als het te complimenteus wordt wuiven we dat vaak snel weg. Feedback op wat we nog niet zo goed beheersen komt veel harder binnen in ons brein - omdat we het veel sterker verbinden met 'niet waarderen'. Ik zelf heb daar net zoveel last van en stop het het liefst weg terwijl ik paradoxaal  genoeg weet dat op die punten mijn grootste leervermogen ligt.
Daarom wil ik mensen helpen ontwikkelen door middel van goede en eerlijke feedback waar je verder mee kunt. Vanuit mijn kracht en ervaring als observator ondersteun ik graag mensen om via concrete voorbeelden en ervaringen het optimale te halen in de verbinding tussen persoonlijke drijfveren en zakelijke successen.